Onze website wordt mogelijk niet volledig juist weergegeven in uw browser aangezien deze sterk is verouderd.
U kunt uw browser updaten of een van onderstaande browsers installeren voor de juiste weergave.

FireFox Chrome Internet Explorer 10+

Gezonde Verstedelijking

Steeds meer mensen trekken naar de stad, hoe zorgen we ervoor dat dit prettige gezonde plekken blijven? In Utrecht Overvecht is de levensverwachting 11 jaar lager dan in de rest van de stad. Hoe kunnen we met de openbare ruimte een positieve invloed uitoefenen op de mensen in de stad?

In opdracht van RWS, I&M, de Gemeente Utrecht en het CRA heeft Posad een generieke toolbox met ruimtelijke ontwerpingrepen ontwikkeld voor een Gezonde Stad. Het project benadert de ‘Gezonde Stad’ zeer concreet: een gezonde stad is een stad met gezonde mensen. Dus: hoe gezonder de bewoners, hoe gezonder de stad. Een uitgebreid onderzoek – i.s.m.  RIVM en TNO – naar de directe relaties die te leggen zijn tussen de gezondheid van het menselijk lichaam, de leefstijl van mensen en de inrichting van de stad vorm de kennisbasis voor de ontwerptools. Het onderzoek heeft geresulteerd in een lange lijst van ontwerpingrepen voor een gezondere stad onder vier hoofdthema’s: 1) Gezonde basisvoorzieningen, 2) Gezond verplaatsen, 3) Inrichten voor bewegen, 4) Synergie tussen publiek en privaat.

De toolbox is toegepast op de 2e fase van de ontwikkeling van Utrecht Centraal Station en wordt inmiddels in verschillende andere projecten toegepast.