Onze website wordt mogelijk niet volledig juist weergegeven in uw browser aangezien deze sterk is verouderd.
U kunt uw browser updaten of een van onderstaande browsers installeren voor de juiste weergave.

FireFox Chrome Internet Explorer 10+
Boris Hocks energietransitie posad

Over het energielandschap van de toekomst

Hoe begin je met de energietransitie? Wat zijn de voor- en nadelen van de Nederlandse regionale aanpak? Hoe ziet het energielandschap van de toekomst eruit? Hierover ging Boris Hocks in gesprek met Ruben Baetens (consultant Grids & Markets bij 3E), Ewald Wauters (landbouwingenieur, architect en expert monumentenzorg), Iris Gommers (coördinator ’Duurzame Stad’ in Antwerpen) en Han Vandevyvere (projectmanager / senior onderzoeker bij VITO ǀ EnergyVille).

Publicatie vaktijdschrift Ruimte

Het gesprek werd geleid door Hans Tindemans (beleidsmedewerker VRP) en opgeschreven door Koen Raeymaekers, hoofdredacteur van het Vlaamse vaktijdschrift Ruimte. Boris deed enkele interessante uitspraken over de energietransitie. Lees hieronder een samenvatting van zijn bijdrage aan het gesprek.

Voordelen Nederlandse regionale aanpak

Als enige Nederlander aan tafel licht Boris toe wat hij van de Nederlandse regionale aanpak vindt: “De schaal van de regio is vanuit het Nederlands bestuurlijk systeem best een verstandige. Gemeentes komen toch snel tot de conclusie dat je op hun schaal de oplossing nooit gaat vinden, zeker niet in verstedelijkte gebieden. […] Regio’s hebben een bepaalde slagkracht, maar staan tegelijkertijd nog dicht genoeg bij de burger.”

Nadelen Nederlandse regionale aanpak

Tegelijkertijd ziet Boris ook de nadelen van deze regionale aanpak: “Op het moment dat je de opschaling naar de regio doet, loop je tegen wetgevende zaken aan. In Nederland wordt het werken vanuit de regio gestimuleerd door de rijksoverheid – terwijl we nochtans een nieuwe Omgevinsgwet krijgen die uitsluit dat je als regio een regionale omgevingsvisie maakt. Je maakt dus eerst een plan, dat je vervolgens weer moet opknippen naar alle gemeenten die het individueel moeten gaan verdedigen en door hun raad laten goedkeuren.”

De eerste stappen van de energietransitie

Op de vraag hoe we moeten beginnen met de energietransitie, reageert Boris heel resoluut. Hij meent dat we gewoon moeten beginnen. “We weten dat we energieneutraal moeten worden. Maar weten nog niet hoe. We hebben een aantal oplossingsrichtingen waar we over denken en we gaan dat proces gaandeweg verder aanscherpen.”

Sociale onrechtvaardigheid

De energietransitie gaat in potentie echter gepaard met sociale onrechtvaardigheid. Zo wil de Nederlandse overheid huiseigenaren verplichten hun woningen te verduurzamen. “Maar wat gebeurt er dan met al die mensen in hun goedkope huurappartementen die nog maar net de huur kunnen betalen?”, vraagt Boris zich af. “Als je alle woningen in Nederland wilt isoleren – waarvan een heel deel sociale woningen – heb je 126 miljard euro nodig. Die bedragen zijn gewoon niet te overzien.”

Het energielandschap van nu is niet hetzelfde als over 50 jaar

Over de effecten van de energietransitie op het landschap is Boris heel helder. Volgens hem moeten we niet denken dat wat we vandaag neerzetten het landschap van 2050 of 2080 is. “We bouwen nu windturbines en zonnevelden die over twintig jaar afgeschreven zijn. Dan verzinnen we weer betere en grotere.”

Tekort aan vakmensen

De vraag is alleen wie al die windmolens, zonnepanelen en huisisolatie gaat installeren. Boris vertelt dat Posad met een voorzichtige verkenning tot de conclusie is gekomen dat daar het benodigde personeel helemaal niet voor is. Mensen zijn er niet voor opgeleid. “We hoorden bij het ROC – een vakopleiding – dat daar drie mensen als ‘bijvak’, in hun vrije tijd, de opleiding warmtepompmonteur volgden. De rest was allemaal aardgas!”

Meer weten? Ook hoe de andere gesprekpartners over deze onderwerpen denken? Lees dan het hele artikel in Ruimte 34.